In rust en vertrouwen ligt de kracht
Op het wereldtoneel wordt de spanning wekelijks groter door onder andere de dreigende taal van president Trump richting Iran. In Jesaja 30 gaat het over Juda dat onder druk staat door de dreiging van de grootmacht Assyrië. Het volk denkt door hulp uit Egypte onder het gevaar uit te komen. Het is begrijpelijk om in geval van nood te kijken wie er hulp kan bieden. In oorlogssituaties kan de vijand van jouw vijand je vriend zijn. Toch keurt God en namens Hem de profeet Jesaja dit niet goed. Juda moet leren op God alléén te vertrouwen. God belooft het volk dat als het op Hem vertrouwt, het op Zijn bescherming mag rekenen. De Israëlieten mogen rustig blijven en vertrouwen op Gods bescherming, Jesaja 30:15. Het is begrijpelijk dat Juda hulp bij anderen zoekt, maar God wil juist dat Zijn volk anders is dan de andere volken. Het volk wilde al eerder een eigen koning, net als de andere volken. Toen het volk deze wens bij Samuël neerlegde, deed dat Samuël verdriet, want hij wist dat dit een indirecte afwijzing was van God als Koning.
De kerk en de gelovigen moeten ook oppassen niet met dezelfde principes te willen werken als ongelovigen. De gedachte dat hard werken en voor jezelf opkomen gelukkig maakt hangt in de lucht en neem je makkelijk over. Mensen raken hierdoor vol van zichzelf en zijn snel geïrriteerd als het tegenzit. Juda verwacht de verlossing van Egypte en niet in het minst van de sterke paarden van dat volk. Als het moet, vluchten ze gewoon weg op hun paarden, vers 16. Het gedeelte in Jesaja heeft een verwijtende en cynische toon. Als jullie willen vluchten, dan zal dat gebeuren: Duizend zullen op de vlucht slaan voor één. God wil niet dat Juda op zijn paarden vertrouwt en Hij had dat al in de tijd van Mozes duidelijk gemaakt. De koning mocht niet te veel paarden hebben en deze niet uit Egypte halen. Egypte staat voor het land van de slavernij. Op eigen kracht leven is eigenlijk een slaafs leven. God wil dat Zijn kinderen in vrijheid leven. Ze hebben dan wel niet de gebruikelijke middelen ter beschikking, maar wel een machtige God aan hun kant.
In Jesaja 30:15 klinkt een verwijt door: in rust en vertrouwen zou uw kracht zijn. Het volk maakt helaas andere keuzes. Toch is God Dezelfde en Hij wil ook nu nog de God zijn, zoals Hij Zich in Jesaja bekend maakt. Wat hier in de tekst bedoeld wordt, is dat de gelovige zijn bescherming bij God mag vinden. ‘Geloven’ of ‘vertrouwen’ kan betekenen ‘Gods Woord betrouwbaar achten’ (amen zeggen op Zijn Woord), zoals Abram vertrouwde op Gods Woord, maar hier is het: niet vertrouwen op eigen kracht, maar alles van God verwachten. Een leven in rust en vertrouwen is niet saai of bedoeld voor zwakken, maar misschien wel de moeilijkste weg, want dan word je opgeroepen om onder druk rustig te blijven. Het is ook een spannende weg, omdat een gelovige niet precies weet op welke manier de verlossing zal komen. Durft u, durf jij het aan?

