Wat zien wij in Jezus?
De Heere Jezus heeft regelmatig onderwijs gegeven in de vorm van een gelijkenis. We zeggen dan dat Hij een beeld uit het dagelijks leven gebruikt, zodat het dichtbij de leefwereld van de mensen komt en zij het goed begrijpen. Jezus Zelf geeft een heel andere reden waarom Hij in gelijkenissen spreekt. Hij verwijst naar de profeet Jesaja waar staat dat de mensen Gods Woord wel zullen horen, maar niet begrijpen. Dat is een oordeel van God over het volk. Het volk krijgt waar ze voor gekozen hebben, namelijk een leven zonder God. De mensen zullen de gelijkenis wel horen, maar de betekenis blijft onbekend. Zoals bij de gelijkenis van de zaaier. Als Jezus de gelijkenis vertelt heeft, vertelt hij de betekenis er niet bij, die geeft Hij aan de discipelen die Hem daar na afloop om vragen. Wat is het arm als wij Gods Woord lezen en de Bijbel weer wegleggen zonder dat wij de betekenis voor ons hart en leven hebben ontdekt. Blijven wij zitten tot wij gevonden hebben wat ons geestelijk voedt?
In onze tijd is ruimte voor diverse interpretaties van Bijbelteksten. Sommige moderne theologen zeggen dat de Bijbel geen betekenis in zichzelf heeft, maar dat deze ontstaat door het lezen ervan. Net als het bekijken van een kunstwerk krijgt het een bepaalde waarde door onze interpretatie. Dit idee heeft zeker ook invloed in de kerk, want we zijn vaak snel tevreden over ons geestelijk leven. Wat zien wij in de Heere Jezus? Toen Jezus gekruisigd werd keken er allerlei groepen mensen naar Hem. Johannes wees Hem aan als het Lam van God. Zien we Hem als goed Mens of als Rechter of is Hij het fundament van ons leven geworden? De berijming van Psalm 25 spreekt over ‘milde handen’, dat zijn Zijn doorboorde handen en ‘vriendelijke ogen’, ogen die de liefde van de Vader uitstralen.
Niet alleen in de Bijbel, maar ook in alles wat er om hem heen gebeurt kan iemand Gods boodschap vinden. Dat kan een persoonlijke boodschap zijn, bijvoorbeeld door een gesprek met iemand. Een ander kan bewust of onbewust een antwoord geven op een vraag waar je mee zit. Een algemene boodschap klinkt door in natuurgeweld, dat wijst op Gods macht en oordeel over de wereld. Ook van een overlijden gaat een stem uit die spreekt over de eindigheid van het leven en de ernst van de eeuwigheid. Steeds meer mensen stoppen hun oren letterlijk dicht (met oortjes) en missen Gods stem. In een relatie met God hoort opmerkzaamheid in de stilte, maar ook in de drukte van het alledaagse leven.

