Lijdenstijd in Mozambique
We bevinden ons midden in de lijdenstijd. Het is voor ons moeilijk te bevatten dat God mens geworden is en ook nog eens vrijwillig een tijd van lijden heeft doorgemaakt. Door stil te worden en tot onszelf in te keren gaan we iets zien van de noodzaak van Jezus’ lijden. Als we bidden om de Heilige Geest mogen we weten dat God ons laat zien wat zonde en genade in ons leven betekent. Het kan zijn dat we er niet aan toe komen om stil te worden. We kunnen zelf onrustig zijn of worden afgeleid door onze omgeving, misschien wel door moeilijke omstandigheden. De mensen in Mozambique leven ook in een tijd van lijden. Velen zijn hun familie en bezittingen verloren. Een dubbele lijdenstijd dus. Kun je met zoveel lijden om je heen nog aan het lijden van Christus denken?
De goede boodschap van de lijdensgeschiedenis is dat Jezus niet ons medelijden vraagt, maar juist ons lijden van ons heeft afgenomen. Hij heeft Zichzelf opgeofferd om ons vrij te kunnen kopen, zoals een slaaf op de slavenmarkt vrijgekocht wordt. Wij zaten aan de ketting van de zonden, maar Christus zag ons en wilde dat wij in vrijheid zouden leven. Ken(t) u/jij God op deze manier? Er zijn mensen die middenin de ellende zitten en toch blij zijn, omdat ze omhoog kijken en God zien en Zijn toekomst verwachten.
Moeilijke omstandigheden kunnen ons afleiden van de boodschap van Goede Vrijdag en Pasen. Nood leert bidden, maar ook vloeken. Het kan ook anders. In de tijd van het Réveil, een opwekkingsbeweging in de negentiende eeuw, waren er mensen die zich inzetten voor de nood in hun omgeving. Mevrouw Groen van Prinsterer heeft veel voor de armen in Den Haag betekend en ds. De Liefde heeft de stichting ‘Tot heil des volks’ opgericht. Zij wisten dat het lijden in de wereld niet los staat van Jezus’ lijden. Jezus wil niet dat wij medelijden met Hem hebben, maar met onszelf, vanwege ons probleem dat wij geestelijk dood en blind zijn. Als onze ogen opengegaan zijn, en wij genade gevonden hebben, mogen wij ook medelijden hebben met mensen die dat nodig hebben om zo door te geven wat wij zelf gevonden hebben.

