Resultaat zien
In ons dagelijks werk gaat het om duidelijke resultaten. In een bedrijf gaat het om omzet en winst en ook in de zorg, bij de overheid en in het onderwijs wordt van alle werknemers bijgehouden wat er gedaan is. Soms kost het veel moeite om enig resultaat te zien. We zien hoeveel Theresa May zich moet inspannen om tot een Brexitdeal te komen. In de kerk wordt er verschillend gedacht over de mogelijkheid van het behalen van resultaat. De één is erg doelgericht en weet precies welke geestelijke resultaten er behaald zijn of moeten worden en de ander vindt dat wij dat aan God over moeten laten. De vraag naar de mogelijkheid om resultaat te zien is relevant voor geestelijke praktijken als gebed en meditatie. Wat mogen wij aan resultaat en antwoord verwachten als het gaat om het gebed en vasten? Welke lessen kunnen wij vanuit de Bijbel en kerkgeschiedenis hierover leren?
In de praktijk kan het zijn dat iemand ergens incidenteel voor bidt en vast, zoals David wanneer hij gehoord heeft dat zijn zoon zal sterven vanwege zijn overspel met Bathseba. Hij zegt: “Wie weet is de Heere genadig.” Ook de mensen in Ninevé vasten en bidden vanwege het oordeel over de stad dat Jona aankondigt. Als wij ergens voor bidden kunnen wij van God niet eisen dat Hij doet wat wij willen. Vorige week was er een gebedsbijeenkomst voor het besluit over pulsvisserij. Dat is ook zo’n moment waarvan wij niet weten of het verhoord zal worden. We kunnen wel zeggen dat God altijd het gebed verhoort, maar niet op onze manier. Er is in de Bijbel ook een ander principe over verhoring. Dat is wanneer iemand iets ontdekt van Gods plan voor de wereld of voor een ander of hem-/haarzelf. De discipelen bidden vlak voor Pinksteren om de komst van de Heilige Geest. Zij staan voor een belangrijk moment in de heilsgeschiedenis. In de kerkgeschiedenis zijn ook genoeg voorbeelden van mensen die een roeping hadden om het evangelie te vertellen, en die ondertussen wisten dat God ook bekering zou geven.
Het is natuurlijk niet niks om te ontdekken wat God van plan is te doen en hoe hij mensen daarvoor wil gebruiken. Het kan ons veel tijd en moeite kosten. In het gebed kan het een zoektocht zijn waar we precies voor mogen bidden of op welke manier wij moeten bidden. De beloften in de Bijbel mogen we toepassen op onze situatie. Het is alleen jammer dat veel mensen hun eigen situatie niet belangrijk genoeg vinden om met Gods beloften aan de slag te gaan en ze laten het over aan een zendeling of dominee. God wil ook Zijn wil bekend maken als het gaat om ander werk in de kerk of evangelisatie.
